Nyt fra kampagnen
 - 08.09.16

Bygningsarv skal være dynamo for bosætning i Ringkøbing-Skjern Kommune

Ringkøbing-Skjerns virksomheder er i vækst, men oplever også udfordringer med at tiltrække den relevante arbejdskraft. Career Campus er et nyt tiltag, som skaber indbydende rammer for tilflyttere ved at forvandle et tidligere plejehjem til attraktivt erhvervskollegium. Projektet gennemføres som en del af Stedet Tæller.

Career Campus
Career Campus skal gøre det nemmere for Ringkøbings højtudannede tilflyttere at få et netværk.

"I Ringkøbing har vi masser af spændende arbejdspladser til akademikere, men svært ved at tiltrække den relevante arbejdskraft.  Og vi ved, at det kan være ensomt at rykke teltpælene til en ny kommune, hvis ikke man har et netværk i forvejen," siger souschef i Erhvervsrådet Lene Hagerup Hindbo om baggrunden for Career Campus - et bofællesskab for højtuddannede midt den gamle købstad.

Oprindeligt blev Aldershvile - en Ulrik Plesner-tegnet bygning midt i Ringkøbing - opført som alderdomshjem, og sådan har den fungeret i næsten 100 år. Men da Ringkøbing-Skjern Kommune i 2009 gik i gang med at udvikle en ny bosætningsstrategi, opstod idéen om at indrette bygningen til en helt ny gruppe af beboere: studerende i virksomhedspraktik, ph.d-studerende og nyansatte akademikere.

En god start for tilflytterne
Det lokale uddannelsessystem i Ringkøbing-Skjern omfatter udelukkende ungdoms- og akademiuddannelser. Derfor vælger mange unge at forlade kommunen for at læse videre, og langt de fleste kommer ikke tilbage. At tiltrække nye praktikanter og højtuddannede medarbejdere til det buldrende vestjyske erhvervsliv er derfor blandt kommunens højeste prioriteter. Career Campus er en del af svaret.

"Vi vil gerne skabe et miljø, som giver tilflytterne adgang til fællesskab blandt ligesindede og mulighed for at se området an. Det kan godt være ensomt at flytte alene til en ny by. Det er jo nok de færreste nyuddannede akademikere, som savner kollegielivet, men mange er glade for at kunne deltage i fx fællesspisning. Det handler om at have nogen at vende dagen med eller gå i svømmehallen og biografen med. Det sociale element kan ikke overvurderes," siger Lene Hagerup Hindbo.

Projektet fører helt konkret til etableringen af 30 rummelige værelser med eget bad og en mere tidløs indretning. Dertil adgang til køkken og en fælles have.  

Fra plejehjem til erhvervskollegium
Fra begyndelsen bakkede lokale virksomheder op om idéen, som er unik i Danmark, og snart begyndte de første beboere at rykke ind på matriklen. Tilbagemeldingerne var positive, og de seneste tre år har bygningen været 100 procent udlejet.

Mange af de tidlige beboere har siden valgt at slå sig mere permanent ned i Ringkøbing. Men hurtigt blev det også klart, at der var behov for at opgradere bygningen, som er én af byens hæderkronede. Indenfor havde årtiers plejehjemsfunktion sat sit præg, og massive om- og tilbygninger havde sløret bygningens oprindelige kvaliteter.

Det bliver der lavet om på. Med økonomisk opbakning fra Stedet Tæller og Ringkøbing-Skjern Kommune får den historiske bygning et tiltrængt ansigtsløft. Håndværkerne arbejder nu på fuld tryk for at fuldføre den fysiske del af projektet, som er udviklet i dialog med tidligere beboere, erhvervsliv og den lokale bevaringsforening.

Samlet indsats
Career Campus er blot ét blandt flere lokale initiativer, som skal fremme bosætning og virksomhedernes adgang til relevant arbejdskraft. Kommunens erhvervsråd arbejder også målrettet på at finde ægtefællejob og matche stillinger og kandidater gennem en opsøgende indsats.

Lene Hagerup Hindbo: "Career Campus er et godt skridt på vejen og en vigtig brik i den samlede indsats."

KPF/Brøgger Arkitekter rådgiver projektet. Der planen færdigt sidst i 2016, hvorefter et nyt hold beboere kan rykke ind.

Læs mere på Career Campus' egen hjemmeside

 


Oversigtskort