Nyt udefra
 - 28.10.15

Helstøbt oplevelse i Hasmark

Hasmark har én af Fyns længste og bedste badestrande, men området levede ikke længere op til sommerhusgæsternes og endagsturisternes behov. Nu er en opgradering af ankomstforholdene og lettere adgang til havet blevet afsæt for Hasmark Strandoase som fynboernes foretrukne feriested. Projektet er gennemført med støtte fra Realdania og som en del af Stedet Tæller.

Hasmark Strandpark - åbning
"Vi ville genoplive en klassisk, fynsk kystdestination og skabe en mere helstøbt oplevelse, og det, synes vi, er lykkedes," siger Hanne Bille, der er kultur- og fritidskonsulent i Nordfyns Kommune. Foto: Hanne Gregersen

Fra Tørresø i vest mod Enebærodde i øst strækker den 10 kilomenter lange Hasmark Strand sig. Badestranden er én af Fyns mest velbesøgte, og med godt 2500 sommerhuse og 470 pladser på campingpladsen er Hasmark også et populært sommerhus- og campingområde. Et område, som i stigende grad bliver beboet hele året rundt.

"Turisme er blandt Nordfyns Kommunes største satsningsområder, og Hasmark er ét af de steder, hvor der i forvejen kommer mange turister. Derfor var det oplagt at sætte fokus på, hvordan vi kunne løfte kvaliteten her," siger kultur- og fritidskonsulent Hanne Bille om projektet.

En mere helstøbt oplevelse
Tidligere var Hasmark et sted, man tog hen for at gå på stranden. Der var ikke andet at lave. Derfor ønskede Nordfyns Kommune at give bedre mulighed for bevægelse, leg og ophold. Der manglede ordentlige parkeringsforhold, og der var behov for at forbedre forholdene for mennesker med bevægelseshandicap.

"Vi ville genoplive en klassisk, fynsk kystdestination og skabe en mere helstøbt oplevelse, og det, synes vi, er lykkedes. Vi håber, at de nye tiltag vil føre til, at endnu flere får øjnene op for det dejlige område, som Hasmark er," siger Hanne Bille om projektet, der er blevet til virkelighed i tæt parløb med borgere, foreninger og lokale erhvervsaktører.

Også Dansk Handicapforbund og Friluftsrådet har bl.a. siddet med om bordet. Projektet er støttet af Realdania i regi af Stedet Tæller, og Land+ Landskabsarkitekter har udformet den fysiske løsning.

Den nye Hasmark Strandoase blev indviet i oktober 2014, og i dag pryder grønne arealer, små bakker og dale, buske og træer, shelters og boldbane den grund, hvor Hasmarks udbombede Diskotek Perlen før lå. Legeplads, bålplads, petanquebane, shelters, friluftscene, toiletter og omklædningsrum er også etableret, og der er anlagt en rummelig parkeringsplads. Endelig sørger en kørestolevenlig sti og en stor rampe over diget og ned i bølgerne for, at mennesker med fysiske handicap kan komme ud at bade.

Odenseanernes foretrukne udflugtsmål
Blandt de erklærede mål for projektet er, at Hasmark og Nordfyn skal være odenseanernes foretrukne udflugtsmål, og sæsonen skal forlænges.

"Med en årlig omsætning på 231 mio. kr. og 450 helårsjobs er turisme en hjørnesten i udviklingen af vores kommune. Samlet har vi godt 230.000 overnatninger i kommunen, og omkring 150.000 af dem knytter sig til Hasmark," siger Hanne Bille og tilføjer: "Men vi er nødt til at være på tæerne og blive ved med at udvikle os, hvis vi skal fortsætte med at tiltrække de børnefamilier og moderne livsnydere, som er vores primære målgruppe. Projektet i Hasmark er et vigtigt skridt på vejen,"

Foreløbig har gæsterne taget godt imod strandoasen, og projektet har også ført flere kommunale  tiltag med sig: Under overskriften 'Byen ved stranden' - og med tydelig reference til Hasmarks Strandoase - er Otterup i gang med en større byfornyelse. Bogenses havn og marina skal opgraderes. Og ikke mindst er samlet formidling af kommunens mange kvaliteter og oplevelser sat i højsædet:

"Nordfyns Kommune er lagt sammen af tre mindre kommuner med hver deres turistbureau og hver deres måde, at gøre tingene på. Nu handler det om at gøre op med mange års vaner og sætte gang i en samlet formidlingsindsats for de mange forskellige kvaliteter og oplevelsesmuligheder, vi råder over i vores kommune," forklarer Hanne Bille.

Hun uddyber: "Vi har ikke ét sted eller én stor attraktion som fx Legoland, som tiltrækker mange mennesker. Men vi har en mængde fine små og store oplevelser: Gode fødevarer, naturen, herregårdene, og nu har vi også strandoasen. Det er summen af alt det, som vi skal arbejde videre med."

Læs mere om projektet i Hasmark


Oversigtskort