Nyt fra kampagnen
 - 12.05.15

Danmarks første regionale madkulturhus er åbent

Torsdag den 7. maj fik Danmark sit første regionale madkulturhus. Ved Melstedgård uden for Gudhjem har Bornholms Museum slået dørene op for et nyt, kulinarisk mødested og en anderledes turistattraktion: gaarden - Bornholms madkulturhus bliver centrum for udvikling af bornholmske fødevareprodukter og er blevet til i samarbejde med øens fødevareerhverv. Det er et af de udvalgte projekter i Stedet Tæller.

Melstedgård
Som en del af projektet er opført en ny længe på Melstedgård, som både respekterer og nyfortolker stedets oprindelige bygningskultur. Foto:  Semko Balcerski

Smagen af Bornholm
Sol over Gudhjem, fritgående grise og røgede sild. Håndlavede bolcher og chokolader. Brændevin brygget på vilde urter. Gylden rapsolie og sennep. Bornholm har længe haft succes med at brande sig selv på fødevarer og specialiteter. På øen findes et utal af spisesteder, producenter og organisationer, som alle har fokus på den lokale og regionale madkultur.

Smagen af Bornholm tiltrækker turister og hitter også på supermarkedshylder overalt i landet. Med gaarden  - Bornholms madkulturhus - er der nu skabt nye rammer for, at de regionale fødevaretraditioner kan styrkes, udvikles og udbredes gennem smag, leg og produktion.

"På Bornholm har vi en stærk regional madkultur og stærke madtraditioner, men vi har også behov for at forny os. Med madkulturhuset vil vi skabe et kulinarisk mødested og en attraktion, der sætter fokus på råvarerne, teknikkerne, måltidet og udvikling af nye fødevareprodukter. En attraktion, der både kommer turister, fødevarevirksomheder og øens beboere til gode," forklarer Jacob Bjerring Hansen, direktør på Bornholms Museum, om projektet, der er gennemført som en del af Stedet Tæller.

Måltidsoplevelse fra jord til bord
Afsæt for projektet er den fredede Melstedgård, som også huser øens landbrugsmuseum og ligger lunt placeret på 'turismestrøget' nær Gudhjem og Vang. Her er marker, skov, strandeng, hav, landsbymiljøer og det lille fiskerleje, Melsted. Næsten alle turister kommer forbi.

Med opførelsen af en ny længe er visionen at udvikle stedet til 'fødevarehub'. Et sted, man passerer igennem, og hvorfra man ledes videre mod nye kulinariske oplevelser. Gæsterne kommer måske fra en gårdbutik eller et spisested i nærheden. Eller vice versa.

"Med den nye længe får vi mulighed for at udvide vores gæsters erfaringer med måltidet. Her starter oplevelsen i marken, fortsætter ind i køkkenet og slutter med at man sætter sig ned og nyder maden sammen. På den måde håber vi at formidle en fornemmelse for kvalitet, traditioner og for årstidernes skiften" siger Jacob Bjerring Hansen.

Den nye længe er udtænkt af tegnestuen Entasis og både respekterer og nyfortolker stedets oprindelige bygningskultur. Bygningens form og størrelse tager afsæt i historien, men frem for stråtag har den fået et let, træbeklædt saddeltag. Nye trækonstruktioner leder tankerne hen på det traditionsrige bindingsværk, men i stedet for tavl - de murede felter mellem bindingsværket - trækker store glaspartier sceneriet udenfor ind i det nyindrettede folkekøkken.

Og resultatet?

"Den nye længe spiller godt sammen med de gamle bygninger på stedet - både udefra og indenfor. Når man står i folkekøkkenet kan man se over på det gamle, gule Melstedgård og ud over Østersøen mod Christiansø. Her kan man stå i læ og ly og tage det hele ind. Vi har fået en utrolig smukt og harmonisk helhed. Og frem for alt har vi fået de rammer, der er nødvendige for at føre vores vision ud i livet," fastslår Jacob Bjerring Hansen.

Nye samarbejder
Udvikling af nye samarbejder mellem museet, det lokale landbrug og de små nicheproducenter, er projektets scoop.  Det kan være, når Melstedgård inviterer til brændevinsfestival, hvor brændevinslauget går sammen med en naturvejleder og lokale chokolade- og likørproducenter om at give gæsterne nye smagsoplevelser. Eller når museet formidler sin viden om gamle bornholmske æblesorter sammen med mosterier, cider- og chutneyproducenter, regionale kokke og uddannelsesinstitutioner.

"I et lille samfund som vores, er der ikke én aktør, der kan det hele på én gang, og derfor prøver vi at skabe alliancer på tværs af institutioner og producenter," fastslår Jacob Bjerring Hansen og tilføjer så:

"Når vi siger, vi vil være et kulinarisk mødested, mener vi det bogstaveligt. Melstedgård vil stadig være et levende landbrugsmuseum. Men med madkulturhuset får vi også mulighed for at gennemføre aktiviteter, der peger ind i fremtiden og tiltrækker mennesker, der ellers ikke ville lægge vejen forbi os. Madkulturhuset bliver en ambassade. Et sted, der samler interesser, besøgende og producenter. Til gavn for alle parter."

Madkulturhuset 'gaarden' blev indviet den 7. maj 2015.

Projektet er forankret hos Bornholms Museum i samarbejde med bl.a. Gourmet Bornholm, Regional Madkultur Bornholm, Bornholms Regionskommune samt en lang række lokale producenter. Projektet er gennemført som en del af Stedet Tæller. Tegnestuen Entasis har været kreativ rådgiver.

Læs mere på madkulturhusets egen hjemmeside 

Læs pressemeddelelsen om indvielsen 

 

 

 


Oversigtskort