Nyt udefra
 - 27.05.13

Porten til Lolland indvies på lørdag

Hvert år besøger flere hundrede tusind gæster Knuthenborg Safaripark. Turen dertil går gennem landsbyerne Hunseby og Maglemer, og når parken lukker, starter hjemturen for enden af alléen på Bandholm Havn. Lolland Kommune har i samarbejde med Realdania og beboerne i landsbyerne gennemført projektet Porten til Lolland. Det betyder, at de mange turister fremover får et bedre indtryk af Lolland - og beboerne får bedre samlingssteder og forbindelser mellem landsbyerne. Det hele indvies lørdag den 1. juni fra 9.30 til 15.00.

 

Lolland_Bandholm
Molepromenaden på Bandholm er en del af projekt 'Porten til Lolland'. Foto: Realdania

Tæt på naturen
Jeg glæder mig til åbningen," fortæller formand for Femern Bælt, Erhvervs- og Kulturudvalget Vibeke Grave. "Vi ved godt, at mange forbinder Lolland med tomme huse, men Lolland er så meget andet. Porten til Lolland fortæller om et sundt og aktivt liv, tæt på naturen og med masser af muligheder for fællesskab."

Projektet består af en række ny fysiske tiltag:

  • Renoverede udendørsarealer ved Hunseby Forsamlingshus - bl.a. legeplads
  • Bedre forhold for bløde trafikanter ved Hunseby Kirke
  • Samlingspunkt ved bytræet i Maglemer - lige hvor vejen til safariparken begynder
  • Cykelrute fra Maglemer til Bandholm gennem Merret Skov
  • Perronanlæg for Museumsbanen i Bandholm
  • Legeplads med udsigt over Smålandshavet
  • 400 meter molepromenade langs vandet ud til Bandholm Badeanstalt

Dynamo for lokalmiljøet
Karen Skou, projektleder i Realdania, forklarer: "Idéen bag Porten til Lolland er at vise, hvordan en turistattraktion kan bruges som dynamo og aktiv ressource af de omkringliggende lokalmiljøer, så man i samarbejde kan skabe en fælles positiv udvikling ved netop at tage udgangspunkt i områdets stedbundne kvaliteter og potentialer." 

Borgerinddragelse og kompromiser
De nye tiltag er blevet til gennem en bred proces. Borgergrupper og arkitekter har udvekslet ideer og samspillet har ikke altid været lige nemt.

"Til tider har der været langt fra arkitekternes ideer til vores virkelighed," konstaterer Anne Elmer. Hun er fra Bandholm og har været med i projektet fra starten. "Det er meget urbant, at bruge radikal arkitektur til at skabe udvikling. På landet handler det mere om at videreudvikle et kulturmiljø, der er skabt gennem århundreder. Men det er vigtigt at projektet passer til vores lokalområde, for det er os, der kommer til at opleve det hver dag." 

Annelise Back Nielsen fra Hunseby genkender problematikken, men hun er glad for resultatet. "Mennesker kan genkende kvalitet, når de ser det, og her er det åbenlyst, at nogen har gjort sig umage for at skabe noget smukt. Selvfølgelig giver det et andet billede af Lolland. Samtidig er det fantastisk, at private jordejere har åbnet deres jorder til offentlig brug langt ud over, hvad de er forpligtet til. Det giver alle meget bedre muligheder for at færdes i det åbne land og for at nyde naturen."

Læs mere om projektet og se program for åbningen

 


Oversigtskort