Projekt

Hammersholm Helleristningsfelt

marker
Steder i landskabet
Det er blevet nemmere at gå på opdagelse i Nordbornholms mange helleristninger omkring Hammersholm. En ny stiforbindelse og nye udsigtsplatforme skaber bedre adgang til et helt særligt sted i Danmark.

Et særligt landskab
Det nordbornholmske klippelandskab er helt unikt i dansk kontekst. Men Bornholm er også kendt for sine mange helleristninger. Mest kendt er vel Madsebakke, der hvert år tiltrækker et stort antal besøgende. Hvad færre ved er, at der i landskabet mellem Madsebakke og Hammershus - omkring gården Hammersholm - findes et stort antal helleristninger spredt ud over klipperne i området. 

På mere end 65 klipper og sten findes helleristninger, som blev hugget ind i klipperne for mellem 2.500 og 3.000 år siden i bronzealderens sidste halvdel. Helleristningerne forestiller blandt andet skåltegn, hjulkors, skibsmotiver, fodspor og hestemotiver. Flere er godt gemt, så det kræver tålmodighed og opmærksomhed at gå på opdagelse i området efter fortidsminderne.

Området byder også på storslåede udsigter, små nedlagte stenbrud og en rig natur. Men det tager tid, hvis man vil se det hele, fordi området er stort og uden klare grænser.

Det råder et projekt bod på: En ny stiforbindelse mellem Hammershus og Allinge inviterer til at lade sig fascinere af dette særlige sted i det danske landskab. Projektet skaber bedre rammer for at opleve det uplanlagte og overraskende og genforener steder og fortællinger, som længe har været i dvale. 

Helt konkret forbindes landskabets kulturhistoriske spor af områdets genskabte skærvevej, hvor udsigtsplatforme, siddeplinte, bro og stente i bornholmsk eg lukker op for stedets fortællinger og inviterer til at gå på opdagelse.

 • Status
  Projektet er indviet den 31. maj 2016
 • Potentiale
  Formidling af et større helleristningsfelt i et smukt landskab.
 • Primær ejer
  Naturstyrelsen
 • Partnerkreds
  Realdania, Naturstyrelsen, Kulturstyrelsen, private lodsejere
 • Rådgiver
  Erik Brandt Dam Arkitekter