Kvalitet i kysternes turistbyer

Levende kystkultur

Ved sydfynske Dyreborg Havn har en gennemgribende renovering af havnens faciliteter bevaret dens særlige karakter og arkitektoniske udtryk til glæde for lystfiskeri, turisme og andre rekreative aktiviteter.

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
Tilbage til kort
 • Formål
  At sikre og udvikle kulturmiljøet i Dyreborg Havn
 • Hovedgreb
  Renovering af Dyreborg Havn
 • Projektperiode
  2009 -
 • Organisation
  Foreningen Dyreborg Havn med støtte fra Fiskeri LAG Fyn, LAG Faaborg-Midtfyn
 • Kontakt
  Ida Seidelin
  Fiskeri, LAG Fyn
  E: idsei@faaborgmidtfyn.dk

Med rødder i fiskerikulturen

I 1940 blev Dyreborg Havn grundlagt med de første pæle, og den lokale borgerforening Foreningen Dyreborg Havn har ejet og drevet stedet lige siden. I dag består medlemskredsen udelukkende af lokale beboere, som har deres både liggende i havnen. Kun tre deltidsfiskere er tilbage, og Dyreborg Havn er i stedet blevet mødested for det lokale foreningsliv, fritidsfiskere, turister og lystsejlere. De kommer for at nyde udsigten mod Bjørnø, Avernakø og Ærø, for at få fred og ro - og på grund af nærheden til skov, strand og det fladvandede område, Noret.

Havnen er sikret gennem en bevarende lokalplan, og den er et centralt element i udviklingen af turismen i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kulturmiljø som trinbræt for turisme

I 2009 satte borgerne en gennemgribende renovering af den lille, idylliske, men også nedslidte havn i gang. Der var behov for at understrege havnens betydning som lokalt mødested - og for at udvikle den i forhold til den stigende turisme og det hendøende erhvervsfiskerierhverv på stedet. Projektets formål var at bygge videre på identiteten som fiskerihavn, det lokale engagement og samtidig bevare det historiske kystkulturmiljø. I dag er en stor del af projektet gennemført. Konkret er vestmolen sat i stand og en ny jollehavn - en lille havn i havnen - er etableret. Senest er i 2011 igangsat en omdannelse af et fiskerskur til 'opholdsstue' for de tilsejlende sommergæster. Og foreningen har flere projekter på bedding; blandt andet renovering af den synkende østmole og indretning af ishus i en tidligere skurvogn.

Lokale frivillige driver udviklingen

Resultatet er, at den sydfynske kystby i dag fremstår som et vellykket eksempel på en kystby, hvor et velbevaret kulturmiljø bliver brugt som afsæt for udvikling og en bedre livskvalitet. Her bliver sejlerturismen set som et aktiv, og de lokale foreninger er en drivkraft i udviklingen - udover projektet på Dyreborg Havn har borgerne også etableret en brugerdreven købmandsbutik, 'Provianten', og et nyt beboer- og kulturhus.

Læs om renovering af jollehavnen i Dyreborg

Fotos: Lars Skaaning