Kvalitet i kysternes turistbyer og Steder i landskabet

Kom tæt på kysten

En 660 meter lang strandpromenade, fritstående pæle, hængekøjer, havbad og et klubhus for sejlere og surfere er altsammen en del af et udviklings-projekt i Hjerting ved Esbjerg, som trodsede lokal skepsis og blev en succes til sidst.

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
Tilbage til kort
marker
Steder i landskabet
 • Formål
  Iscenesætte naturen og forbedre adgangen til stranden
 • Hovedgreb
  Etablering af strandpromenade og et strandmiljø, der indbyder til aktiviteter året rundt
 • Projektperiode
  2006 - 2011
 • Organisering
  Esbjerg Kommune var bygherre med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden, Realdania m.fl.
 • Kontakt
  Torben Hartung
  Planlægger og projektleder, Esbjerg Kommune
  E: tohes@esbjergkommune.dk

Tag på stranden hele året

Hvorfor drages vi til stranden, og hvordan kan vi forstærke oplevelsen? Hvordan tilføjer man det 'ekstra', som iscenesætter og forøger naturens herlighedsværdier?

Det var formålet bag et projekt i Hjerting ved Esbjerg. Her blev svaret en 660 meter lang strandpromenade i træ og etablering af et karakteristisk, nyskabende og overraskende strandmiljø - et sted, der indbyder til ophold og aktiviteter hele året rundt.

Tættere på havet

Projektets hovedgreb er en promenade, der starter ved Hjerting Badehotel. Herfra kan man gå på ydersiden af diget, og her giver trapper, ramper, tribune og en udsigtsplatform adgang til stranden, hvorfra man kan soppe ud til en havplatform. Fritstående pæle fungerer som skulpturer, klatrestativer og måleinstrumenter for vind og vejr, slid, flod og ebbe.

Mellem pælene er opspændt hængekøjer, så man i ro og mag kan nyde udsigten over Ho Bugt. I promenadens nordlige ende er det nu blevet muligt at svømme i et havbad, der hele tiden forsynes med frisk vand, som hentes 150 meter ude i bugten. Og følger man trædækket hele vejen til enden, når man det ny klubhus for Ho Bugt Sejlklub.

Når enden er god

Projektet vandt førstepræmien i Danmarks første arkitektkonkurrence for arkitekter under 40 år. Vinderne var Spektrum Arkitekter ApS, arkitekt MAA Sofie Willems og arkitekt Nathan Romero. Deres vinderforslag var visionært - ifølge nogle borgere for visionært. Men med støtte fra de centrale samarbejdspartnere - Esbjerg Kommune, Lokale- og Anlægsfonden samt Realdania - blev troen på projektet bevaret. I dag står resultatet klart: I foråret 2011 blev promenaden indviet, og her var der stort set kun positive tilbagemeldinger fra borgerne. I dag er stedet et yndet opholdssted for både lokale og turister.

Læs mere om Hjerting Strandpromenade

Foto: Spektrum Arkitekter, Jørgen Jørgensen og Realdania