Kvalitet i kysternes turistbyer

Turisme i unikke rammer

Den østtyske badeby Kühlungsborn emmer af nostalgisk charme. Den gennemførte atmosfære er resultat af en bevidst satsning på at bevare og genskabe et unikt kystbymiljø, kombi-neret med en målrettet turismestrategi og en omfattende designpolitik.

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
Tilbage til kort
 • Formål
  At tiltrække kvalitetsturisme gennem høj kvalitet i de fysiske rammer
 • Hovedgreb
  Restaurering af historiske hoteller, lokalplan, renovering af strandpromenade, genetablering af badebro, designpolitik
 • Projektperiode
  Siden 1991
 • Organisation
  Byen Ostseebad Kühlungsborn med økonomisk støtte fra Mecklenburg-Vorpommern, Bundesrepublik Deutschland, EU
 • Kontakt
  Rainer Karl
  Borgmester, Kühlungsborn
  E: buergermeister@stadt-kborn.de

Udvikling gennem bevaring

Efter murens fald stod den traditionsrige østtyske badeby Kühlungsborn i en unik situation: Bybilledet var næsten som før 2. Verdenskrig, om end meget nedslidt efter 40 års tornerosesøvn.

Frem for at give efter for investorernes pres om at rive ned og bygge nyt, valgte bystyret at bevare og restaurere byens særlige historiske 'Bäderarchitektur'. Formålet var at tiltrække kvalitetsturisme gennem høj kvalitet i de unikke fysiske rammer.

Designpolitik skaber sammenhæng

Projektaktiviteterne omfatter restaurering af de historiske hoteller med afsæt i bevarende lokalplaner for den centrale kurzone. Nybyggeri er tilpasset de historiske strukturer. Den tre kilometer lange strandpromenade er renoveret, og ud for Kühlungsborn Ost er der genetableret en badebro med skibsfart fra yderste punkt.

Den bevarede strandskov - som adskiller og forbinder stranden med byen - er iscenesat som et centralt oplevelsesrum for besøgende og beboere. Her kan man finde skygge, ly og læ, boltre sig på legepladsen eller høre live-musik i det fri på de to nye koncertscener. Helhedsindtrykket understøttes af en omfattende designpolitik, som har skabt sammenhæng i indretningen af de private og offentlige uderum.

Satsning betaler sig

Satsningen på kvalitetsturisme og byens arkitektoniske potentiale har i den grad betalt sig for de 7.500 indbyggere, som i stort omfang lever af turismen.

Som resultat fremstår Kühlungsborn i dag med et gennemført maritimt helhedsudtryk og tiltrækker år for år flere turister. Fra 1995 til 2005 er overnatningerne steget med over 400 procent, og de besøgende kommer hele året for at nyde den særlige atmosfære og mærke historiens vingesus.

Læs mere om Kühlungsborn

Foto: www.kühlungsborn.de