Steder i landskabet

Moses Bridge

Broen forbinder de to sider af en af kanalerne i det store forsvarsværk West Brabantse Waterlinie. I stedet for at være hævet over vandoverfladen som en almindelig bro, skærer broen sig gennem vandet som en smal passage, der giver fodgængeren en anderledes oplevelse af at 'skille vandene' - deraf navnet Moses Bridge.

marker
Steder i landskabet
Tilbage til kort
 • Formål
  At skabe forbindelse over voldgraven i West Brabantse Waterline
 • Hovedgreb
  Fodgængerbro i forsvarsværket West Brabantse Waterline, Nederlandene
 • Indvielsesår
  2011
 • Organisation
  RO&AD Architecten
 • Kontakt
  RO&AD Architecten
  Ad Kil
  E: informatie@ro-ad.org


 

En usynlig bro

Det store forsvarsværk West Brabantse i Nederlandene består af flere forter og voldgrave. Det er bygget i det 17. århundrede, men led i det 19. århundrede stort forfald. Fonden Friends of Fort de Roovere blev etableret med det formål at sikre, at de Roovere-fortet ikke blev glemt, og i 2010 begyndte restaureringen af det tilgroede fort.

Den vilde beplantning blev fjernet, og voldgraven blev gravet dybere, så stedets status som fort blev mere tydeligt. Derfor blev det nødvendigt med en bro over en af voldgravene for at skabe adgang til fortet.

Broen skiller vandene

At bygge en bro over en voldgrav er i sig selv at gå imod det oprindelige design - for ikke at tale om at gøre det på den side, hvor fjenderne måtte forventes at dukke op. Derfor designede RO&AD Architecten en 'usynlig' bro. Broen ligger som en grøft tværs gennem fæstningsværket og er formet til at passe ind i landskabets struktur og linjer. På denne måde kan den besøgende krydse voldgraven og ankomme næsten uopdaget. Broen er usynlig på lang afstand, fordi vandet står helt op til broens øverste kant. Når man som besøgende kommer tæt på, ser man adgangsvejen til fortet som en smal grøft, hvorigennem man kan gå op til dets porte - mellem de to vande som Moses gennem havet. Konstruktionen er lavet udelukkende af træ, som er beskyttet mod vandet af et lag folie.

Forstærker historisk landemærke

Broen er et eksempel på, hvordan moderne former og teknologi kan forstærke de historiske landemærker og være en unik og givende oplevelse i sig selv.

Projektets resultat er, at fortet i dag har fået en rekreativ funktion og er blevet et punkt på flere cykel- og vandreruter.