Mulighedernes Danmark

Søgård Hovedgård

I fredelige omgivelser ved Bagenkop på Sydlangeland ligger Søgård Hovedgård - en bevaringsværdig hovedgård fra 1700-tallet. Efter Naturstyrelsen opgav planer om en naturskole i den tidligere hovedgård, blev stedet i 2002 solgt til ildsjæle i den velgørende organisation Foreningen Børnelejren på Langeland.
I dag er Søgård et godt eksempel på, hvordan man kan genbruge og aktivere gamle landbrugsbygninger til nye formål og dermed skabe liv i lokalområdet.

marker
Mulighedernes Danmark
Tilbage til kort
 • Formål
  At finansiere lejrophold for dårligt stillede børn
 • Hovedgreb
  Firlænget gård med 64 sengepladser
 • Organisation
  Velgørende, non-profit selvstændig forening. Projektet er støttet af bl.a. Realdania
 • Projektperiode
  Opstart 1.11.2002
 • Kontakt
  Dina Reece, formand for Børnelejren
  E: info@lejren.dk

Nedlagt gård blev samlingssted

Børnelejren på Langeland er en forening, der har til formål at sende dårligt stillede børn sammen med deres pædagoger på et ophold i naturskønne omgivelser. Målet med projektet er at skabe håb, glæde og kontinuitet i børnenes liv - både ved at give mulighed for at skabe varige og solide relationer til andre børn og til professionelle voksne og oplevelser i naturen.

Projektet sigter også på at bevare Søgårds bygningsmæssige kvaliteter for eftertiden i skikkelse af et levende forsamlingssted. Godkendte børneinstitutioner tilbydes ophold uden brugerbetaling, og driften baserer sig på salg af firmasponsorater, medlemskontingenter og støtte fra offentlige og private fonde.

Ingen blå, rød eller grøn stue

Konkret er gården bygget om, så den kan rumme sin nye funktion, men dens lidt rå udtryk er bevaret. Børnene nyder godt af, at alt må bruges og ikke er for 'pænt'. "Der er ingen blå, rød og grøn stue", siger Dina Reece fra børnelejrens sekretariat: "Børnene skal kunne se og mærke, at det ikke er en institution, men en gammel bondegård, de er på besøg i".

Stuehuset fungerer som selvstændig lejrenhed, og inde i hestestald og lade er placeret nye, indbyggede 'kasser', som fungerer som 'rum' i rummene. De indeholder bl.a. sovesale og køkken, mens laden fungerer som multihus med gymnastiksal, filmsal og rulleskøjtebane. Udenfor kan børnene boltre sig på legeplads, boldbaner, overlevelsesplads med bålhytte og svømmepøl i den gamle algebeholder.

Øjenåbner for genanvendelse

Fundraising er en væsentlig del af gårdens drift, fordi man som selvejende institution ikke kun stiller ferielejren gratis til rådighed, men også betaler alle omkostninger til børnenes transport og ophold. Foreningen har kun én fastansat medarbejder, men en kreds af frivillige er tilknyttet. Derudover har mange virksomheder tegnet firmasponsorater. På sigt er det også planen at skabe seks fleksible familielejligheder i kostalden med plads til kørestolsbrugende børn. Målet med projektet var at etablere en børnelejr for dårligt stillede børn, der trænger til en pause fra hverdagen. Det har over 1.500 børn fra hele landet haft glæde af. Og Søgård er blevet et demonstrationsprojekt for genanvendelse af funktionstømte gårde, som samtidig skaber liv i landområder.

Se mere på Børnelejrens eget website