Mulighedernes Danmark

Porten til det åbne land

Hvor skal man gå tur, når man bor på landet? Selvom nærheden til naturen er én af de største kvaliteter ved at bo i yderområderne, har man ofte kun begrænset adgang til landskabet ad trafikerede veje. Med projektet Stier omkring Klemensker og Østerlars skal nye trampestier give adgang til naturen omkring de to bornholmske småbyer.

marker
Mulighedernes Danmark
Tilbage til kort
 • Formål
  At udnytte de bynære natur- og kulturværdier til at styrke sundhed, sammenhold, stolthed og identitet i de to småbyer
 • Hovedgreb
  At udbygge / anlægge stier med opholdspladser og tilvejebringe information, så adgangen til naturen bliver nemmere
 • Projektperiode
  2007 - 2012
 • Organisation
  Bornholms Regionskommune i samarbejde med lokale borgere, Lokale- og Anlægsfonden og Realdania
 • Kontakt
  Morten Bach Jørgensen
  Projektleder
  E: morten.bach.joergensen@brk.dk

Nye muligheder

På Bornholm har projekt Stier omkring Klemensker og Østerlars under Realdania-kampagnen Mulighedernes Land udviklet et uudnyttet potentiale omkring de to bornholmske småbyer: Naturen og de landskabelige herligheder.

Formålet er at bruge de bynære natur- og kulturværdier til at styrke sundhed, sammenhold, stolthed og identitet i byerne Klemensker og Østerlars. De nye stier giver adgang til området, sætter fokus på landsbyernes beliggenhed i landskabet og skaber nye muligheder for at nyde naturen.

 

Nye mødesteder

Projektet har fokuseret på at udbygge og anlægge stier med opholdspladser og tilvejebringe information, så det bliver nemmere at komme ud i naturen omkring de to byer. Pladsen foran Klemenskers Brugs har fået et grønt ansigtsløft og er blevet aktiveret som mødested midt i byen. Og ikke mindst har en gangbro ud i vandet, en æblelund, et shelter på skråningerne, en udsigtspost og en aktivitetssti gjort det nemmere at komme ud i den bynære Præstemose. Fordi hverken Klemensker eller Østerlars har en decideret midte, lader projektet stierne løbe gennem byernes eksisterende mødesteder - typisk foran en brugs eller en købmand. Fodboldbaner, sogneskove og mv er også tænkt ind i stisystemerne, som dermed er blevet endnu mere attraktive.

Ud i det åbne land

De foreløbige resultater peger på, at trampestier er en billig måde for kommunerne at åbne landet på. 

Håbet er, at borgere og besøgende i de to bornholmske småbyer fremover vil benytte de nye muligheder for at opleve naturen og opleve de landskabelige perler - og at projektet vil gøre det mere attraktivt at bo i en lille by på landet.

Læs mere om stierne på Bornholm

Fotos: Bo Borbye Pedersen, Hausenberg