Mulighedernes Danmark

Nyt liv i granitbruddet

På den bornholmske vestkyst finder man Vang Pier, som tidligere blev bygget til udskibning af granit. Nu er pieren blevet forstærket og profilen sænket, så man kan se den ubrudte horisont fra kysten. I dag danner stedet ramme om badning, lystfiskeri og fritidsaktiviteter som kajaksejlads og dykning.

marker
Mulighedernes Danmark
Tilbage til kort
 • Formål
  Mulighed for at opleve granitbruddet og klippekysten. Formidling af industrihistorien
 • Hovedgreb
  Sænkning af dækmole, støbning af sti i beton, etablering af strand, omdannelse af lastekaj til udsigtspost, at give mulighed for kajakker til at passere brofæstet
 • Projektperiode
  2010 - 2011
 • Organisation
  Primære samarbejdspartnere er Bornholms Regionskommune, NCC Roads og Realdania. Derudover samarbejde med repræsentanter fra Vang Havn samt Vang beboer- og grundejerforening.
 • Kontakt
  Jakob Jensen
  Projektleder, Bornholms Regionskommune
  E: Jakob.Jensen@brk.dk

Granitbrud med potentiale

I Vang er der blevet brudt granit i mere end 100 år. Granitbruddet har leveret sten til de tyske floder, Storebæltsforbindelsen og den store udbygning af København i 1900. I 1996 stoppede Bornholms graniteventyr - blandt andet på grund af prispres fra Sverige og Norge. Dermed mistede bruddets afskibningspier sin oprindelige funktion.

Men stedet havde også potentiale: Dækmolen var et attraktivt sted for lystfiskere, selvom det ikke altid var let at færdes på de glatte klippeblokke. Og Vang Pier er det eneste sted på øen, hvor man kan opleve klippekysten fra Østersøen uden at opholde sig i en båd samtidig.

Ramme om fritidsliv

Med støtte fra Realdania besluttede Bornholms Regionskommune derfor at omdanne pieren til ramme om fritidsliv. Formålet var at udvikle og bruge de stedbundne kvaliteter, give bedre mulighed for at opleve det smukke kulturlandskab og kysten og formidle den bornholmske industrihistorie.

Omdannelsen af Vang Pier er første etape i projekt Nyt liv i Vang granitbrud, som omfatter hele granitbruddet og er en del af Realdanias kampagne Mulighedernes Land. Projektet kom i stand takket være et eksemplarisk offentligt-privat samarbejde mellem NCC Roads A/S og Bornholms Regionskommune i forbindelse med afviklingen af brydningen i området.

Tilgængelighed og nye oplevelser

Konkret er dækmolen sænket og gjort fladere og bredere, og der er støbt en sti i beton, så alle kan spadsere ud og opleve den nordbornholmske klippekyst fra havet eller fiske og dykke. En lille strand er anlagt, og der, hvor 'stenskuderne' før lagde til, er nu placeret 1-3 meters vipper. På den tidligere lastekaj står borde og stole, hvorfra man kan nyde solnedgangen og en helt unik udsigt til den bornholmske stejlkyst. Og ikke mindst behøver kajakker ikke længere sejle udenom pieren, men kan passere tæt på land under de lasteramper, der gennem årerne har lagt ryg til i hundredtusindvis af ton granit, og benytte det lille anløbssted.

Projektet blev indviet i august 2011, og resultatet giver mulighed for at opleve kysten og det tidligere granitbrud på en ny måde. Både pier og strand er blevet tilløbsstykker for borgere og turister, der ifølge projektleder Vivi Granby kommer i en lind strøm.

Læs mere om projektet

Fotos: Realdania og Bornholms Regionskommune