Mulighedernes Danmark

Fra tomt til grønt

For få år siden var Vestervig præget af spøgelseshuse, forfald og fraflytning. I dag sprudler byen af nye projekter. De tomme huse er revet ned, en række nye projekter er på vej og optimismen vendt tilbage. Det hele skyldes et stærkt samarbejde mellem en gruppe engagerede borgere, det lokale erhvervsliv, Thisted Kommune og Realdania.

marker
Mulighedernes Danmark
Tilbage til kort
 • Formål
  At vise hvordan nedrivning af tomme huse kan styrke landsbyens grønne aktiviteter
 • Hovedgreb
  Nedrivning af 12 forfaldne huse, fornyelse af torv, nye cykelstier
 • Projektperiode
  2006 - 2011
 • Organisation
  Vestervig Håndværker- og Borgerforening, Vestervig Byfornyelse ApS, Thisted Kommune og Realdania
 • Kontakt
  Otto Lægaard
  Projektleder, Thisted Kommune
  E: ottl@thisted.dk

En landsby med potentiale

I Vestervig har frivillige borgere sat sig for at vende en negativ udvikling:  Ligesom så mange andre landsbyer i yderområderne, har man her oplevet et forløb med stadigt flere tomme og forfaldne huse - mange af dem i byens hovedgade.

I 2006 besluttede den aktive Håndværker- og Borgerforening, at noget måtte gøres. De så et uudnyttet potentiale i at rive spøgelseshusene ned for at åbne op for nye, grønne åndehuller i bymidten.

Borgere opkøbte nedslidte huse

I første omgang indsamlede borgerne 200.000 kroner i landsbyen, stiftede Vestervig Byfornyelse ApS og gik i gang med at opkøbe de nedslidte huse. Og med kampagnen Mulighedernes Land er også Thisted Kommune og Realdania gået ind i forskønnelsen af Vestervig. Projektet fik navnet Fra tomt til grønt, og formålet er at vise, hvordan nedrivning af tomme huse kan styrke landsbyens grønne kvaliteter. Det tætte samarbejde mellem frivillige borgere, erhvervsliv og kommune har ført til en helhedsplan med fokus på landsbyens potentialer. Blandt hovedaktiviteterne er nedrivning af 12 forfaldne huse i hovedgaden, bymidtens torv har fået en ansigtsløftning, og nye cykelstier er også kommet til.

Nedrivning åbner landsbyen

Græsplæner, havemure og parkeringspladser erstatter nu de skæmmende huse tidligere. Åen er blevet synlig, og fra gaden er der kig til parken, som er sat i stand af frivillige ildsjæle. Flere turister, styrket bosætning, og et boligsalg med prisstigninger på op mod 25 procent er konkrete resultater af et projekt, som grundlæggende har forbedret livsvilkårene, skabt større tryghed og øget optimisme.

Læs mere om projektet

Fotos: Thisted Kommune og Bo Borbye Pedersen